La Zona de baixes emissions ZBE a Sant Cugat del Vallès (1)
Darrerament sembla que la solució del canvi climàtic és «convèncer a la ciutadania» d’anar tothom en bici i declarar Sant Cugat centra zona de baixes emissions, segons declaracions de la Sra. Ingla. Com diu la carta de presentació que ens ha fet arribar l’ajuntament, hem incrementat amb 30.000 habitants, per cert, la majoria dels nous barris no estan afectats per la ZBE. Segons continua l’escrit, és la causa de contaminació, residus, i tots els problemes que no funcioni como abans.
On està el problema de contaminació a Sant Cugat?
S’ha fet un estudi per calcular l’increment d’emissions de CO₂ i altres contaminants de vehicles en els darrers 10 anys? Sols és el centre de Sant Cugat, la resta del municipi no té aquest problema mediambiental?
Els milers de camions, que circulen al pas pel nostre municipi a l’AP7 no contaminen, els milers de vehicles al seu pas pels túnels de Vallvidrera o coses tan senzilles com el camí del Crist treballador, que durant tres anys infants de l’escola, esportistes del club esportiu o persones que viuen o circulen, han estat respirant valors molt per sobre dels recomanats per l’OMS de partícules nocives no son la causa major?
Tampoc es té en compte els nivells de CO₂ que es formen en els embussos de les rotondes al voltant de l’hipòdrom a causa dels semàfors de les bicicletes o en el pas pel centre del municipi per culpa del carril bici. No hagués estat millor fer una passarel·la, atès l’impacte circulatori? Algú mesura aquests temes abans de prendre decisions?
Zona baixes emissions
Estic plenament d’acord que tots hem de fer un esforç per canviar la nostra forma de viure, per tal de contaminar menys. A més és una obligació per a tots els municipis amb població superior a 50.000 habitants que per l’any 2023. Sant Cugat hem anat més avançats.
Efectes de la zona de baixes emissions
Però no és just que sempre hàgem de ser els mateixos qui ho han de pagar. Tampoc és just que en un municipi tan extens en km i amb barris molt allunyat que per fer qualsevol gestió bancaria o sanitària hagis de desplaçar-te en bicicleta, penso que cada vegada la població estarà més envellida.
És fàcil convertir tots els vehicles municipals en elèctrics, total ho paguem nosaltres, amb la reducció d’altres serveis o amb càrregues d’impostos. Mai serà, amb una rebaixa dels sous en el consistori o amb austeritat.
En canvi, el ciutadà, paga l’impost de circulació, impost del CO₂, ITV, IBI, AMB, per sufragar tot això i ben segur que em deixo d’altres.
A més castigar a tots aquells que tenen vehicles antics, estiguin com estiguin, és injust, només estem afavorint els fabricants de cotxes. Hi ha molts d’aquests vehicles antics que per una petita quantitat entrarien en nivells de contaminació d’etiqueta B, però això no s’autoritza. Penseu que cada cop que desballestem un vehicle contaminem més.
Hi ha persones que han de donar una volta més gran (més km, més consum i més contaminació) per no creuar la zona de baixes emissions, amb això baixem les emissions a Sant Cugat?
Molts pensionistes, autònoms o empreses petites no poden adquirir vehicles nous, pels seus ingressos (no són com l’ajuntament) i més darrere una greu crisi econòmica. I aquestes persones han estat pagant tota la vida per mantenir el consistori.
És curiós què en aquesta normativa el transport públic o essencial ha estat descartat.
Conclusions
Barcelona, ja ha rebut el primer avís de la justícia sobre aquests abusos indiscriminats i electoralistes. Està bé vetllar pel planeta però des d’una visió d’imatge enlluarnadora. Algú ha calculat el nombre de llars de foc que es posen en marxa a causa de l’elevat preu de l’electricitat i quin és el seu cost mediambiental?
Cal preveure les conseqüències i establir sistemes alternatius d’ajuts com també valorar que tots els santcugatencs i santcugatenques tenim el mateix dret a la salut de les baixes emissions amb un cost accessible per a tothom.
[ratings]
Pingback: Zona baixes emissions (2) - Sant Cugat que ens mereixem
Pingback: Contaminació ambiental i ZBE - Sant Cugat que ens mereixem