Salut

El sistema de salut pública a Sant Cugat del Vallès

De tots és coneguda la greu mancança de serveis sanitaris públics que pateix el municipi de Sant Cugat del Vallès.
Sant Cugat segons les dades recollides per IDESCAT és el 12è municipi més gran de Catalunya en població. Se situa tan sols a 7000 habitants de Girona. És l’únic municipi que per les seves dimensions no disposa d’Hospital públic.

Antecedents

En les legislatures socialistes del 2004-2008, va aparèixer el projecte de creació de l’hospital Vicenç Ferrer . Aquest projecte, per la greu crisi econòmica i les famoses retallades del govern d’Artur Mas va ser aturat. L’hospital havia de donar cobertura a una població total de més de 150.000 persones.

Curiosament, des del 2008, totes les legislatures del govern de la Generalitat han estat amb socis de govern o del mateix partit que l’ajuntament. Malgrat ser una alcaldia de les més importants, mai ha tingut suficient pes, per aconseguir millorar la sanitat pública.


Situació actual

Sant Cugat, pel seu nombre d’habitants és del tot inadmissible que presentí una situació com aquesta:


– No disposa de pediatre d’urgències les 24 hores
– A l’estiu tanca els centres d’atenció primària per vacances, com si la salut també marxes de vacances
Les llistes d’espera per a les visites als metges especialistes, tot i estar maquillades, són impressionants, 142 dies per un cardiòleg o 153 per un dermatòleg. Segons el darrer llistat el traumatòleg són 27 dies. Tinc una experiència particular de petició traumatòleg per visita d’intervenció quirúrgica van ser 8 mesos.
– Els temps d’espera per accedir a determinades proves mèdiques que arriben fins a prop de 500 dies com és el cas de les colonoscòpies. Probablement, si tens un càncer de còlon aquests 500 dies no afavoriran gens la seva resolució, més aviat tot el contrari.
– També podríem afegir la darrera novetat. Anar al metge d’urgències amb cita prèvia al Cap Valldoreix. Vaig viure en directe,  com un ciutadà es quedava perplexa com trobant-se malament no era atès perquè no tenia cita prèvia. Demanava la cita, i li donaven pe l’endemà, perquè pel mateix dia, no hi havia.

I podríem continuar explicant diferents situacions.


Explicacions


Des de Sant Cugat que no ens mereixem hem demanat explicacions a l’ajuntament, Catsalut, i al síndic de Sant Cugat. Sols hem obtingut resposta a través del síndic, on l’ajuntament va respondre que «no tenia competències». Pel que fa a CatSalut, ni tan sols ha respost cap dels correus electrònics. Sembla que no deixem de ser, un gra al cul.

Queda força curiós que l’alcaldessa ERC del nucli més poblat de Catalunya, no tingui suficient suport dins del seu partit per pressionar a l’hora de posar al dia la sanitat publica en el municipi. Com ara venen eleccions, retrobem de nou «paraules sobre el tema» per part de l’alcaldessa , que no ens enganyin Sant Cugat no vol paraules vol fets.

Per què no hi ha revolta ciutadana?

Algú pot imaginar-se Lleida Girona o Tarragona amb la situació que té Sant Cugat? Com estarien els seus ciutadans i ciutadanes? Per què no succeeix a Sant Cugat?
Molt senzill, Sant Cugat és el municipi de Catalunya amb la renda per càpita més alta de Catalunya. La majoria dels seus habitants disposen d’una cobertura sanitària privada que substitueix les greus mancances. El conseller de Salut, el Dr. Argimon va manifestar fa uns dies que és un fracàs per la sanitat pública l’increment exponencial d’afiliats a mútues privades.
Però altre cop que no ens enganyin, és un estalvi de molts milions d’euros mantenir a Sant Cugat amb aquesta precarietat. Dotar d’un nombre metges en les diferents especialitats, construir un hospital i després dotar-lo de mitjans econòmics per mantenir-lo és massa car i pocs vots.

Valora aquest article [ratings]

Si t'ha agradat l'article comparteix a:

Un comentario en «El sistema de salut pública a Sant Cugat del Vallès»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *