Zona baixes emissions (2)
Castigar a tot aquell que té vehicles antics, estiguin com estiguin, és injust, només estem afavorint els fabricants de cotxes. Hi ha molts d’aquests vehicles antics que per una petita quantitat de diners corregirien els seus nivells de contaminació, però això no s’autoritza. És injust penalitzar els propis veïns de la ciutat, tal com expresa Maite Lorenzo de la plataforma «No a la Zona de Baixes Emissions (ZBE).» Moltes persones que han de donar una volta més gran (més km, i si com diuen, contaminen 30 vegades més, estem augmenta’n la contaminació de la resta del municipi, per no creuar la zona de baixes emissions. 4041 sancións recaptat amb 5 mesos, tot un éxit.
Amb això baixem les emissions en el planeta? Crec que no.
Fa uns dies ja vàrem comentar amb un altre article sobre aquest tema i continuàrem parlant, ja que considerem que l’enfocament del tema no és a la teulada de la ciutadania sinó a un canvi de model global de funcionament del país.
Compra de vehicles més ecològics
Com més elèctric i menys nivell de CO₂ emet un vehicle, molt més car és.
Ara que comencem a comprar vehicles elèctrics, l’electricitat es posa pels núvols, l’adquisició d’un vehicle híbrid o elèctrics ara ja no està bonificat per la Generalitat (EcoviaT) sinó desballestes l’anterior. El futur model de vehicle ecològic, encara es desconeix. Que passarà quan ens diguin que el cotxes elèctrics contaminen més?
La major part de municipis (com Barcelona) no tenen descomptes per vehicles menys contaminants). Cosa que, si agraïm que Sant Cugat que si ho fa. Si volen col·laboració cal tenir incentivació i facilitats.
Carrils bici
Està molt bé donar l’oportunitat que puguem anar en bici gràcies, una xarxa especial, però recordar que, majoritàriament es fa per passejar o esport, que encara hi ha vehicles i que les persones tenen necessitat de desplaçar-se amb vehicles i hem de fer el possible, que el seu pas pel municipi, contamini menys que mai gràcies a una fluïdesa.
Carrils per anar a peu
És una iniciativa sovint oblidada cada cop tens més dificultat per anar a peu per les voreres, entre esvorancs, arrels d’arbres, passos estrets i vehicles mal aparcats.
Quins són els veritables canvis en la zona de baixes emissions
– La circulació de trens de mercaderies, l’anomenat corredor mediterrani estalviant els milers de tones CO₂ al seu pas pel nostre municipi
– Estudiar la millora de la circulació per treure els embussos no els cotxes
– Construir vials alternatius o obrir entrades i sortides noves a Túnels Vallvidrera
– Promocionar que entitats bancàries, centres mèdics i altres establiments únicament instal·lats en el centre puguin estar en els nous barris.
Conclusions
Si anem dificultant l’accés a Sant Cugat en pocs anys, desapareixerà el petit comerç, com anat succeint a totes aquestes ciutats que sovint prenem com a exemple.
Cal que puguem fer totes les gestions a peu amb unes distàncies que no superin els 4 o 5 km d’anada i tornada i si cal amb bicicleta amb facilitats per deixar sense que desaparegui. Està bé fer exercici, però «la gent jove no té temps i la gent gran no té cames«.
A més cal recordar que una decisió judicial a posat en dubte aquesta mesura.
Valora aquest article
L’Ajuntament de Sant Cugat només es limita a copiar el que fa Barcelona hauria de començar a escoltar els seus veïns i pensar més les coses de veritat, si hi ha disminuït la contaminació si els vehicles antics no circulen pel centre però si per la perifèria? Què passa amb la contaminació de l’ AP7 no entra a Sant Cugat? Això si hem retirat de la circulació x dels cotxes de Sant Cugat que contaminen i aquesta pobra gent ara que fa. L’ajuntament els ha donat un descompte o gratuïtat del bus que té una afluència cada …… En fi abans de prendre decisions si us plau estudieu opcions.
Pingback: Zona de baixes emissions (3) - Sant Cugat que ens mereixem