El tribut metropolità AMB

El Tribut Metropolità pujarà de preu un 3% l’any que ve, notícia de Cugat media del 27/10. Això si, va ser aprovat amb l’abstenció dels nostres representants que varen callar ( van abstenir-se en la votació). Cal recordar que a més, pels habitatges estem gaudint d’una subvenció sobre l’import final, de moment, tan sols pagament el %.
És curiós, que quan les pensions apujaran 2,5%, els sous dels funcionaris un 2%, l’AMB puja impost un 3%.


Excés d’administracions
Tenim un Estat central, una Diputació, una Generalitat i un Ajuntament i darrerament una entitat Supramunicipal, tots ells xuclen. Que pinta l’Àrea metropolitana? Segons el seu pamflet finança actuacions i serveis per aconseguir una metròpolis més sostenible. La meva pregunta és «Tots els altres impostos que hem pagat no eren també per això entre altres coses, o potser és que els municipis fora d’aquest ens supramunicipal deixen de gaudir dels avantatges dels seus parcs naturals, platges o inclòs tenen prohibit entrar en la nostra àrea metropolitana»?


El pressupost 2019 de l’AMB
El total del pressupost de despeses va ser de 751.005.249,33 €
El total de despeses corresponents a Personal, Béns corrents, Serveis i Despeses financeres sumen 310.031.554,23 €
És a dir, prop del 50% del seu pressupost és per al manteniment de l’esmentada entitat supramunicipal.
En els darrers tres anys els Santcugatencs hem contribuït aquest impost directe amb:
2019   4.373.938,13 €

2020   4.570.955,63 €

2021   4.635.647,69 €

Si veiem el seu pressupost, a més impostos directes com el tribut, també hi ha d’indirectes així com un munt de transferència de gran quantitat d’entitats com la Generalitat que a la vegada ha rebut diners de l’estat central.


Curiositats d’un ajut
Curiosament un dia cercant informació sobre subvencions per a la millora climàtica del meu habitatge em va sortir l’Administració de l’Estat, dotava diners a les comunitats autònomes i en concret la generalitat pel meu municipi el passava a l’AMB i aquesta ho transferia a un altre organisme de l’AMB encarregat sols d’habitatges. Per 100 € en els meus ingressos no em vaig poder beneficiar, però curiosament els diners totals d’aquella subvenció es podien beneficiar també l’Ajuntament i ben segur no li demanaven els seus ingressos.

Impost insolidari
És un impost insolidari no el paga tothom, aquell que no disposa d’una propietat i estar de lloguer no el paga. Aquell que és d’un municipi que es troba al costat, però no dins del territori metropolità gaudeix de tot, va treballar, va a comprar, passeja pels seus parcs, es banya en les seves platges, etc., però no ell paga.

Està bé pagar impostos per allò que utilitzes però el que no és correcte és que han de ser equitatius per a tothom i més si parlem d’aquells que afecten a tothom i no són uns beneficis pels d’aquell lloc concret (per exemple els túnels del Cadí, determinades zones de pàrquing, etc.). Cada cop més és difícil crear fronteres per acotar els que gaudeixen dels beneficis de pagar uns impostos.

Aquest impost té això, sols el paga el que amb un esforç ha comprat un habitatge, o altre tipus de propietat, és a dir un impost per a les grans fortunes dirien els de l’esquerra i petits estalviadors els de la dreta. I Jo diria els «pringats» de sempre.

Caldria saber d’aquests 3.239.337 habitants quants són els que paguen l’impost i quants més, que no figuren en aquests 3.239.337 se’n beneficien. Per cert qui paga i amb quins impostos es mantenen platges, parcs naturals, i , etc. en la resta de Catalunya que no forma part de l’AMB ?

fulletó informatiu AMB

Realment cal disposar de tantes infraestructures governamentals per gestionar el mateix. Hi ha 19 càrrecs en aquesta entitat, que cobren més que el president de govern espanyol o un conseller de la generalitat (persones escollides democràticament). Cal urgentment fer una redistribució dels organismes públics, simplificant les competències i aprimant. Segur que hi ha moltes competències repetides en les 4 administracions comentades.

[ratings]

Si t'ha agradat l'article comparteix a:

2 comentarios en «El tribut metropolità AMB»

 • el 08/01/2022 a las 11:41
  Enlace permanente

  Com sempre ets de Sant Cugat i pringues. Al final el que aconsegueixen és que els que hem nascut, crescut hàgem de marxar perquè el sou no dona per tanta pijería. A més si almenys tingués la sensació que s’utilitza per a una ciutat millor, però crec que hem perdut l’oremus. Comptadors de patinets i bicis, nom a totes les glorietes (que no són poquets),… de veritat això és important.

  Respuesta
 • el 09/01/2022 a las 08:16
  Enlace permanente

  Totalment d’acord!!! I què hi podem fer? Res…. frustració i aguantar.. no es gestionaven abans aquestes coses sense això? Perquè s’han d’ incrementar estructures? Es legal fer-ho realment? No todos somos iguales en derechos y obligaciones? Doncs no, les obligacions fiscals són molts diferents segons on vius….aquí només es mira la llei quan interessa…

  Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *