Ofici de Polític

L’ofici de polític és una de les professions actuals amb més creixement. Aquesta professió, consisteix en l’afiliació a un partit, que disposa d’una estructura piramidal i un bon dia poder arribar aconseguir el càrrec dins d’una administració. En el nostre país, per sort o desgracia, es disposa d’un gran nombre de places per ocupar, això fa que, en contraposició, que els costos de manteniment d’aquestes persones siguin realment molt elevats.


Formació dels polítics

La major part dels llocs de treball dins de les administracions, són de gran responsabilitat, que exigeixen molta formació, preparació, capacitació i experiència que desgraciadament sovint no tenen i necessiten disposar d’uns equips d’assessors. Aquesta incongruència, seria similar a la d’un metge resident de cardiologia de primer any (R1), acabat d’arribar a l’hospital i que ocupes el càrrec de director de cardiologia i que a causa de la seva manca d’experiència, cridés a companys de carrera per tal de suplir les seves limitacions amb sous d’adjunts.
Són molts els polítics que no disposen d’estudis relacionats , ni en experiència professional ni en el sector públic ni en el privat, i molt menys en el lloc pel qual han estat assignats, ja que forma part d’un joc de repartiment de càrrecs segons les diferents aliances i compromisos.

A nivell anecdòtic, en cert cop, un important càrrec polític em va confessar que no en sabia res del lloc on l’hi havien assignat. Tambè cal que recordem el cas dels anys que hem estat sense que cap president de govern que parles anglès.

Acció política

Durant el seu mandat, s’esmercen per fer que l’acció política del seu pas, deixi una empremta en la població, d’aixó en dependrà la seva reelecció. Freqüentment l’acció es farà segons els criteris dels seus partits o dels partits minoritaris que els ajuden a governar, ja que actualment no s’aconsegueixen majories estables d’un sol partit per governar. Habitualment, són els partits petits els més beneficiats, perquè tot i ser una minoria representativa, obtenen estar en càrrecs o inclòs imposar idees del seu ideari minoritari a tota una població en la que la seva representativitat en vots és molt baixa. Tanmateix és rellevant recordar que molts caps visibles representatius, no son per haver obtingut una majoria amplia que arribi a representar un percentatge important del conjunt de tota la població, que els voti o no.


Cost

Sovint, els sous de tots ells, són elevats, i això fa que el cost d’aquest sistema sigui realment car, pels resultats finals assolits. Molts cops la gent comenta que en aquest país hi ha massa funcionaris, com si el problema econòmic fos de l’empleat públic, quan aquests són els qui fan la feina i coneixen els problemes i és polític el responsable de l’acció o despesa. Hi ha que diu que total és la «xocolata del lloro», pero cal recordar que hi ha molts professionals que no arriban a tenir sous com ells malgrat tenir molta més capacitació.


El sistema democràtic

No hi ha cap sistema democràtic perfecte, tots tenen pros i contres. Però per això no ens l’hem de carregar. Actualment, el nostre sistema no castiga les males gestions polítiques d’un govern, ja que avui en dia, a l’hora de votar, la gent vota a les sigles d’un partit i no té en compte el qui hi ha al darrere amb la seva experiència i capacitació de gestió. A més molts d’aquests polítics quan són destituïts per unes eleccions, tenen els llocs garantits a empreses públiques, consultores o grans multinacionals, que gràcies a haver estat a l’administració i al partit han disposat de contactes necessaris.
Aquesta manca d’experiència, coneixement, capacitació fa que sovint puguin prendre decisions amb costos importants que es llencen, i no passa res. És molt fàcil gestionar els diners dels  altres i quan falten, els hi tornes a demanar al·legant impostos ecològics, solidaris o mediambientals, per exemple.

Conclusions

Cal garantir, que aquests polítics quan arribin a les administracions i principalment els ajuntaments, totes les despeses siguin acuradament responsables i necessàries, i que en el moment de dur a terme es tinguin presents els costos de manteniment i sobretot, encara que políticament no sigui lluït, caldrà garantir els manteniments de tots els serveis existents en la població amb els recursos existents abans de construir nous projectes enlluernadors pels mitjans o pel partit. I sobre tot que els diners de la ciutadania no son il·limitats, i qualsevol dia direm prou.

[ratings]

Si t'ha agradat l'article comparteix a:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *